Als je zelf op zoek gaat naar informatie ben je overgeleverd aan de willekeurigheid van het Internet. Er is nog nauwelijks professioneel en geverifieerd hulpaanbod. Informatie is niet afgestemd op jouw situatie en vaak moeilijk toegankelijk. Via de Inwonercloud kun je vanuit jouw persoonlijke situatie vragen stellen, waarbij je antwoorden op maat krijgt. Dat wil zeggen dat de antwoorden rekening houden met wie jij bent, hoe oud je bent, jouw (o.a. medische) historie en welke andere antwoorden je al hebt gezien. Wanneer professionals de informatie hebben opgesteld of gecontroleerd draagt dit bij aan de betrouwbaarheid van de informatie; en bovendien kun je zien hoeveel anderen deze informatie al heeft geholpen.

Natuurlijk is de informatie niet alleen ‘tekstueel’; hulp bij opvoeden en opgroeien is bij uitstek geschikt voor instructievideo’s en quiz/spelvormen. Zo kun je jezelf trainen: “Wat zou ik in deze situatie doen?” Wanneer je bepaalde risico’s loopt kan het systeem je ook pro-actief waarschuwen (preventie) en kun je online testen doen om tijdig problemen te signaleren.

De applicatie coacht de cliënt/burger bij vraagstukken, door verdiepingsvragen te stellen en op maat informatie aan te bieden. Via geverifieerde testen blijkt wat er precies aan de hand is en wat de ernst van de situatie is. Vaak kan de cliënt met goede tips zelf aan de slag. 

Functionaliteiten Fase 1 Fase 2 Fase 3
Alle informatie over ‘hoe werkt de cloud’ X
Informatie op thema en onderwerp X
Brochures etc. online ontsluiten X
Vragen stellen, vervolg/verdiepingsvragen stellen X
Gepersonaliseerde en door professionals geverifieerde informatie aanbieden X
De cliënt helpen bij triage; kan ik het zelf doen of is hulp nodig? X

Voorbeeld: opvoeden.nl; regelhulp.nl, regeltante.nl