Marktplaats.png

De inwoner heeft pas echt zelf de regie als hij ook zelf kan kiezen van wie hij ondersteuning wil hebben om weer in de eigen kracht te komen. Om dit te faciliteren biedt de Inwonercloud de functionaliteit van een marktplaats. Op de marktplaats heerst een transparantie zoals we die kennen van vergelijkingssites (zoals Iens, Tripadvisor, AirBnB, Booking.com); hulpverleners en hulpbehoevenden waarderen elkaar over de samenwerking.

Op de marktplaats bieden alle hulpverlenende instellingen en de hulpverleners zelf inzicht in de mogelijkheden voor ondersteuning die zij bieden. Dit kan door een overzicht van de af te nemen producten, of door het eigen profiel online te zetten. Jij kunt als hulpzoekende vanuit dit aanbod op zoek naar een passende oplossing. Wie past bij jou? Met de juiste ‘klik’ is de kans op effectieve hulp immers veel groter. Je kunt ook jouw vraag online posten en vragen wie jou kan helpen. Zo is de inwoner niet langer afhankelijk van het toegewezen bestaande aanbod, en kan je zelf de regie voeren. De marktplaats is ook te gebruiken voor de matching met informele hulpverleners.

De marktplaats faciliteert de matching tussen hulpzoekende en hulpverleners. Een match betekent de start van een samenwerking. Deze vindt alleen plaats wanneer beide partijen groen licht geven en daarmee instemmen. In veelvoorkomende gevallen kan naast 1-op-1-matching, het ook gewenst zijn om een eigen ‘team’ van hulpverleners samen te stellen. Ook dit faciliteert de marktplaats.

Functionaliteiten Fase 1 Fase 2 Fase 3
Overzicht van zorgaanbod (sociale kaart) X
Overzicht bieden van hulpverleners per categorie X
Kunnen zoeken op hulpverlener X
Zorgvraag achterlaten X
Kunnen zoeken op zorgvraag X
Cliënt zorg kunnen laten kiezen X
Betalen met gekoppeld PGB X
Afspraak maken X

Voorbeelden: Enkele gemeenten ontwikkelen op dit moment dergelijke platforms. Sociale kaarten zijn meestal al aanwezig. Cliënten hebben/ervaren in de praktijk nog weinig keuze vrijheid. Veel professionals staan niet online. Slechts enkele aanbieders tonen hun professionals online. Leuk voorbeeld: SAM uit Amsterdam: date met je hulpverlener. Andere voorbeelden: OpenZorg, Eigenzorg, Socialbrokers, Stipter en Part-up. En voor informele hulp: WeHelpen, Zorgvoorelkaar, Buuv en Hoplr.