Voor veel vragen en problemen is helemaal geen hulpverlener nodig. Via goede informatie, zelftesten en (online) zelftherapie kun je laagdrempelig zelfstandig zaken oplossen. Veel van deze (met name digitale) mogelijkheden zijn echter nog onbekend bij inwoners en professionals. Het kan prettiger zijn om anoniem, of zonder hulpverlener, zelf aan de slag te gaan. Vaak is het daardoor ook goedkoper.

Er zijn tal van apps, websites en communities (samengevat als ‘apps’) waar je echt mee geholpen kunt zijn, zonder dat er direct een professional meekijkt. Enkele voorbeelden zijn: Alcoholdebaas voor verslaafden, Proud2bme of 99gram bij eetproblemen, Patientslikeme voor complexe zorgpatienten, WeHelpen voor vrijwilligers, Jekuntmeer en Kanwel voor participatie, Cokevanjou voor drugsverslaafden, Peerby om spullen te delen en MijnCOPDcoach bij Astma. In de appstores en op tal van verwijzingsites tref je duizenden van dit soort zelfhulp-apps. Nieuwe toepassingen schieten als paddenstoelen uit de lucht. De Gemeente Amsterdam bouwt momenteel een appstore voor het sociaal domein. Woerden wil ook graag via de Inwonercloud dit soort apps ontsluiten voor burgers en kijkt naar samenwerking.

Functionaliteiten Fase 1 Fase 2 Fase 3
Etalage met handige apps X
Mogelijkheid tot aanmelden van apps X
Beoordeling van apps door experts X
Rating van apps door de crowd X
Representatief overzicht van allerlei soorten apps X
Koppeling tussen apps faciliteren X

Voorbeelden: zie bovenstaand. Verder nog Autismeplein, De Studeer en OV coach (voor autisme app), Clock aid, Thuisarts.nl